FAQ - Veelgestelde vragen

Op deze pagina hebben wij de vragen die wij geregeld over onze instrumenten krijgen op een rijtje gezet. Mocht jouw vraag hier niet tussen zitten, stuur dan een email naar contact@lidahdrums.nl, of stuur ons een bericht via de contact pagina.

Het juiste instrument Kiezen

Zowel de Handpan als de Tankdrum zijn beschikbaar in verschillende toonsoorten. Het is dan ook niet gek dat je misschien niet helemaal weet welke toonsoort je moet kiezen. Wij kunnen je hierin allerlei adviezen geven, maar het belangrijkste is dat jij kiest voor het instrument dat het beste bij jou past! 

Over het algemeen wordt een Mineur toonsoort als een zwaardere / meer melancholische klank ervaren. Waar een Majeur toonsoort een lichtere / meer euforische klank produceert. Het is belangrijk om je te realiseren dat iedereen een eigen smaak heeft en dat het enige wat wij kunnen adviseren is om een toonsoort te kiezen die jou het meest aanspreekt. Lees hieronder per type instrument wat het beste bij jou past.

Handpannen

Mini Handpan
Onze Mini Handpan is gemaakt van roestvrij staal en heeft een diameter van 40cm. De handpan heeft een unieke klank voor het handzame formaat en is beschikbaar in de toonsoorten: Sunset (ontspannend, melancholisch) en Sunrise (energiek, euforisch). Met een diameter van 40cm ligt de handpan comfortabel op schoot, is hij gemakkelijk mee te nemen, en gemakkelijk te bespelen. Daarom is deze handpan zeker voor beginnende spelers en als je wat kleiner van formaat bent ideaal!

Nitrated Steel Handpan
Onze Nitrated Steel handpan is gemaakt van genitreerd staal. Dit unieke staal geeft de handpan een bijzonder warm, ontspannend en naar binnen kerend geluid. De handpan is beschikbaar in verschillende toonsoorten, waarin de meest populaire de D-mineur toonsoorten bevat: (D-Celtic en D-Kurd). Deze toonsoorten hebben een melancholische, ontspannende klank. In combinatie met het genitreerde staal is dit voor velen HET unieke geluid van de handpan. Het harmonieuze geluid maakt dit instrument ideaal voor ontspannende, meditatieve en therapeutische doeleinden.

Ember Steel Handpan
Onze Ember Steel Handpan is gemaakt van een speciaal behandeld type roestvrij staal. Het unieke Ember Steel combineert een bijzonder warm naar binnen kerend geluid met een buitengewoon lange resonantie (naklank). Dit geeft de handpannen een diepe en dromerige klank in combinatie met een energiek karakter. Wij maken de Ember Steel handpannen in verschillende toonsoorten.  Deze handpannen lenen zich ideaal voor meditatie, klanktherapie of andere spirituele doeleinden.

Het is belangrijk om je te realiseren dat iedereen een eigen smaak heeft en dat het enige wat wij kunnen adviseren is om vooral goed naar de geluidsvideo’s te luisteren en te kiezen voor de toonsoort en het model Handpan dat jou het meeste aanspreekt. Je kan hierin geen verkeerde keuze maken!

Steel Tongue Drums

Myko Series

De Myko series heeft een diameter van 16cm en heeft 8 tonen. De drum kenmerkt zich door het compacte formaat. Door het handige formaat en lichte gewicht is de drum gemakkelijk mee te nemen. De pentatonische stemming en fijne resonantie zorgt voor een melodieus geluid. De C-Majeur toonsoort heeft een energieke en euforische (vrolijke) klank. 

Constellation Series

De Constellation series heeft een diameter van 28cm en is verkrijgbaar met 8 of 9 tonen. De drum kenmerkt zich door een warme en diepe klank. De drum heeft een lange resonantie waardoor de tonen mooi samen klinken. De G-Majeur en Lydian toonsoorten hebben een energieke en euforische (vrolijke) klank. De A-Mineur stemming is ontspannend en melancholisch (droevig) van aard waar de AkeBono stemming naast een ontspannend geluid ook mystiek van klank is.

Zephyr Series

De Zephyr series heeft een diameter van 36cm en heeft 9 tonen. Deze drum kenmerkt zich door de heldere en dynamische klank waardoor de tonen duidelijk individueel van elkaar binnen komen. Wat de Zephyr series betreft, bevat de Equinox toonsoort zowel mineur (B-Mineur) als majeur (C-Majeur) componenten. Hiermee biedt het zowel een ontspannende en melancholische geluid als euforische opbeurende klanken. De AkeBono toonsoort biedt voornamelijk een opbeurend en mystiek geluid.

Het is belangrijk om je te realiseren dat iedereen een eigen smaak heeft en dat het enige wat wij kunnen adviseren is om vooral goed naar de geluidsvideo’s te luisteren en te kiezen voor de toonsoort en het model Tongue Drum dat jou het meeste aanspreekt. Je kan hierin geen verkeerde keuze maken!

Didgeridoos

Wil jij je eerste didgeridoo kopen? Of ben je al bekend met het instrument en is dit een extra toevoeging aan je collectie? In beide gevallen ben je bij ons aan het juiste adres. Wij begrijpen dat het lastig kan zijn om een keuze te maken, hopelijk kunnen wij jou hierbij helpen.
  • Didge Box: de meest compacte versie, gemakkelijk mee te reizen en op te bergen. Ideaal tegen slaapapneu en snurken.
  • Spiral Didge: net een maatje groter wat zorgt voor een diepe sound, daarnaast is het een kunstwerk op zich!
  • Snake Didge: de buislengte is vergelijkbaar met zijn rechtvormige variant, maar de kronkel zorgt voor het compacte formaat (45 cm).
  • Teak Hout Didge: het formaat van de klassieke didgeridoo geeft een luide klank en lange resonantie. Indien je het gevoel wilt een grotere didgeridoo te spelen, is de Teak Wood didge de juiste keuze. Het Teak Hout zorgt voor een zuivere klank.
  • Baked Wood Didge: het formaat van de klassieke didgeridoo in combinatie met de consistente afwerking van het Baked Wood zorgt voor een volle klank, fijne resonantie en enorm dynamische sound.
Luister vooral goed naar de geluidsvideo’s en kies voor de toonsoort en het model didgeridoo dat jou het meeste aanspreekt. Je kan hierin geen verkeerde keuze maken!

Meer vragen

Wij hopen je door middel van de geluidsfragmenten en videobeelden op de website een goede impressie te geven van de instrumenten die wij aanbieden. Toch begrijpen wij dat het ook wenselijk kan zijn om een instrument van dichtbij te zien en zelf te bespelen zodat je de Tankdrum, Handpan of didgeridoo nog beter kunt ervaren. 

In dat geval ben je van harte welkom om  bij ons langs te komen om de instrumenten te ervaren. Reserveer eenvoudig een plekje via onze kalender. Wij nemen volledig vrijblijvend alle tijd om samen met jou op zoek te gaan naar een instrument dat bij je past.

Je kan onze instrumenten uiteraard ook op onze website beluisteren, en online een bestelling plaatsen is misschien nog wel gemakkelijker. Mocht je om welke reden dan ook niet tevreden zijn, bieden we kosteloze omruiling of retournering aan.

Mocht je op zoek zijn naar een Handpan of  Steel Tongue Drum, maar is de uitvoering of toonsoort die je graag zou willen niet beschikbaar in onze webshop? Stuur dan een email naar contact@lidahdrums.nl. Wij kunnen je dan verder informeren wanneer wij het instrument weer beschikbaar hebben. Daarnaast kunnen wij samen op zoek gaan naar een instrument in een specifieke stemming..

Wij zijn bij LIDAH Drums gespecialiseerd in de Handpan en de Steel Tongue Drum (ook wel Tankdrum). Beide instrumenten zijn een sieraad in huis en produceren een magisch mooi geluid. Deze instrumenten zijn uiterst geschikt voor ontspannende en meditatieve doeleinden. Daarnaast klinken de Tankdrum en de Handpan fantastisch mooi in samenspel met andere instrumenten. Toch zijn er een aantal verschillen tussen deze twee percussie instrumenten.

Een handpan is met een diameter van 40-60 cm vaak groter dan een Steel Tongue Drum 20-40 cm. Dit biedt een handpan de mogelijkheid een nog rijker en meer diepgaand geluid te maken ten opzichte van een Tankdrum. Het maken van een Handpan is een zeer tijdrovend proces. Dit komt omdat bij de handpan de tonen in het staal geslagen dienen te worden terwijl bij een Steel Tongue Drum de tonen middels sneden in het staal gevormd worden. Daarnaast wordt bij het produceren van een Handpan ook kostbaarder gereedschap en materiaal gebruikt. Dit resulteert in het verschil in prijs tussen deze twee instrumenten. 

De Steel Tongue Drum weet wat betreft geluid ook indruk te maken. Het kleinere formaat maakt de Tankdrum ideaal om mee op pad te nemen. Daarnaast is de Tankdrum voor beginnend percussionisten een enorm toegankelijk instrument. Spelenderwijs zul je het instrument leren ontdekken. Of je keuze nu uitgaat naar een Tankdrum of een Handpan, beide instrumenten zullen je enorm veel ontspanning en plezier opleveren.  

De Handpan en Tongue Drums is uitermate geschikt om te gebruiken tijdens meditatie, yoga, muziektherapie en andere spirituele doeleinden. Velen ervaren het bespelen van deze instrumenten als zeer ontspannend: “alsof de tijd stilstaat en alle gedachten even verdwijnen”. Daarnaast komt een Steel Tongue Drum ook tot zijn recht in samenspel met andere instrumenten, zoals de piano, viool of harp.

Het vereist vakmanschap om bij het maken van een Handpan of een Tankdrum  de tonen harmonieus te laten klinken. Al onze instrumenten zijn bij aankoop volledig nieuw en zorgvuldig en professioneel gestemd. Wanneer langere tijd op de instrumenten gespeeld wordt, kan het in theorie gebeuren dat ze licht ontstemmen. Hoe lang dit precies duurt en welke factoren hierin een rol spelen variëren. Wij zijn er in ieder geval trots op dat wij al meer dan 4 jaar deze prachtige instrumenten maken en dat wij nog geen klanten terug hebben gehad i.v.m. instrumenten die na langdurig gebruik ontstemmen.

Toch zijn het (Handpannen meer dan Tongue Drums) fragiele instrumenten. Zorg er daarom voor dat je jouw instrument niet laat vallen en dat er niks op het instrument valt. Bewaar jouw instrument daarom op een veilige plek in huis. Andere factoren die een rol spelen zijn de frequentie van spelen, kracht van de aanslag en de omgevingstemperatuur. Wij adviseren bijvoorbeeld om niet in de volle zon te gaan spelen, maar een plekje in de schaduw op te zoeken. Mocht jouw instrument na veel speelplezier licht ontstemd raken, dan adviseren wij je om deze opnieuw te laten stemmen bij een deskundige Handpan of Tongue Drum stemmer.

Een Tankdrum is zowel met de handen als met mallets (drumsticks) te bespelen. Bespeel de drum met je handen voor een zachtere / rustigere klank of met drumsticks voor een heldere / luidere klank. Deze verschillende manieren om de Tankdrum te bespelen zorgen voor een grote variatie in speelervaring en klank. 

Het is geen enkel probleem als je nog geen ervaring hebt met het bespelen van een Tongue Drum of Handpan. Het is vrij gemakkelijk om deze instrumenten te leren spelen, daar zijn een aantal redenen voor. Allereerst zijn het instrumenten die op gevoel gespeeld dienen te worden. Je speelt dus de tonen die jij mooi vindt klinken en daarmee kan je geen foute tonen spelen! Daarnaast zorgt de zuivere, harmonieuze toonsamenstellingen ervoor dat je geen verkeerde klankcombinaties kunt aanslaan. In het begin zul je even moeten wennen aan de aanslag, maar meestal krijg je al direct mooie geluiden uit de handpan! Neem vooral de tijd, en spelenderwijs zul je het instrument ontdekken.

Met de Handpan en Tongue Drum zijn wij ervan overtuigd dat ze volledig vrij gespeeld dienen te worden. Daarom hebben wij geen vaste melodieën of bladmuziek voor onze drums, juist omdat het spelenderwijs ontdekken van het instrument het doel is.

Enkele adviezen ten aanzien van het spelen met de handen: wanneer u de juiste techniek gebruikt, komt er vrij gemakkelijk een mooi geluid uit uw instrument. Het is hierbij enorm belangrijk om de drum met een losse vinger aan te slaan. U hoeft niet veel kracht te gebruiken, het gaat om een lichte en kortdurende aanraking. Het is dus van belang de tonen maar heel kort aan te tikken met een soepele / losse vinger. Wanneer u de drum met een gespannen vinger bespeelt, dempt u de vibratie van de tonen. Wanneer u uw vinger te lang op de drum plaats dempt u ook de vibratie van de drum.

Kortom:
– Losse / soepele vinger
– Lichte aanraking
– Korte aanraking

Soms is het erg onduidelijk wat nou precies het verschil is tussen een Tankdrum, Steel Tongue Drum, Happy Drum, etc. Al deze namen worden echter gebruikt voor hetzelfde instrument, en qua uitvoering is er dus niet direct een verschil. Er zijn geen specificaties waar een drum aan moet voldoen om voor een bepaalde naam in aanmerking te komen. Er is momenteel geen consensus over de naam van het instrument, en dit kan soms voor verwarring zorgen…

De naam Tankdrum kan soms voor verwarring zorgen. Oorspronkelijk (en in sommige gevallen nog steeds) werden Tankdrums gemaakt van oude gastanks. Door de bovenkant van de gastank af te snijden, is de ronde vorm van de drum al aanwezig. Het staal werd bewerkt, de noten werden gesneden en met een likje verf was het instrument klaar. 

Al snel werd voor ons duidelijk dat de optimale Tankdrum gemaakt dient te worden van een specifiek type staal en design. Zo gebruiken wij voor onze drums staal met een hoge koolstofwaarde en een ovaal of rond design om een helder geluid te realiseren. Toch wordt voor dit instrument tot op de dag van vandaag nog vaak de term ‘Tankdrum’ gebruikt terwijl wij kwalitatief al een stapje verder zijn en Steel Tongue Drum of Happy Drum misschien wel beter zou passen.