FAQ - Veelgestelde Vragen

Op deze pagina hebben wij de vragen die wij geregeld over onze instrumenten krijgen op een rijtje gezet. Mocht jou vraag hier niet tussen zitten, stuur stuur dan een email naar contact@lidahdrums.nl, of stuur ons een bericht via de contact pagina.

Op deze pagina vindt u antwoord op de volgende vragen:

  1. Welke Handpan of Tongue Drum toonsoort moet ik kiezen?
  2. Hoe leer ik Handpan of Tongue Drum spelen?
  3. Wat is het verschil tussen een Handpan en een Tongue Drum? 
  4.  Waar kan je een Handpan of Tongue Drum voor gebruiken?
  5.  Hoe vaak moet een Handpan of Tongue Drum opnieuw gestemd worden?
  6. Wat is het verschil tussen een Tankdrum en een Steel Tongue Drum?
  7. Kan je een Steel Tongue Drum met je handen bespelen?
  8. Waar worden Steel Tongue Drums van gemaakt?
  9. Wat als de gewenste Handpan of Tongue Drum niet beschikbaar is?
  10. Kan ik langskomen om de instrumenten te beluisteren?

Zowel de Handpan als de Tankdrum zijn beschikbaar in verschillende toonsoorten. Het is dan ook niet gek dat je misschien niet helemaal weet welke toonsoort je moet kiezen. Wij kunnen je hierin allerlei adviezen geven, maar het belangrijkste is dat jij kiest voor het instrument dat het beste bij jou past! 

Over het algemeen wordt een mineur toonsoort als een zwaardere / meer melancholische klank ervaren. Waar een majeur toonsoort een lichtere / meer euforische klank produceert. Het is belangrijk om je te realiseren dat iedereen een eigen smaak heeft en dat het enige wat wij kunnen adviseren is om  een toonsoort te kiezen die jou het meest aanspreekt. Mocht je een Tankdrum of Handpan een keer van dichtbij willen ervaren, stuur dan een email naar contact@lidahdrums.nl om een afspraak te maken.

Het is geen enkel probleem als je nog geen ervaring hebt met het bespelen van een Tankdrum of Handpan. Beide instrumenten zijn vrij makkelijk om te leren bespelen, hier zijn een aantal redenen voor. Allereerst zijn het instrumenten die op gevoel gespeeld dienen te worden. Je bespeelt dus de tonen die jij mooi vindt klinken en daarmee kun je geen foute tonen spelen! Daarnaast zorgt de zuivere, harmonieuze toonsamenstelling ervoor dat je geen verkeerde klankcombinaties kunt aanslaan. Neem vooral de tijd en spelenderwijs zul je het instrument ontdekken.

Wij zijn bij LIDAH Drums gespecialiseerd in de Handpan en de Tankdrum. Beide instrumenten zijn een sieraad in huis en produceren een magisch mooi geluid. Voor velen zijn deze instrumenten uiterst geschikt voor ontspannende en meditatieve doeleinden. Daarnaast klinken de Tankdrum en de Handpan fantastisch mooi in samenspel met andere instrumenten. Toch zijn er een aantal verschillen tussen deze twee percussie instrumenten.

Een handpan is met een diameter van 50-60 cm vele malen groter dan een Steel Tongue Drum 25-40 cm. Dit biedt een handpan de mogelijkheid een nog rijker en meer diepgaand geluid te maken ten opzichte van een Tankdrum. Het maken van een Handpan is een zeer tijdrovend proces en vergt enorme vakkundigheid. Vergeleken met een Tankdrum wordt bij het maken van en Handpan ook kostbaarder gereedschap en materiaal gebruikt. Dit resulteert in het verschil in prijs tussen deze twee instrumenten. De Steel Tongue Drum weet wat betreft geluid ook indruk te maken. Het kleinere formaat maakt de Tankdrum ideaal om mee op pad te nemen. Daarnaast is de Tankdrum voor beginnend percussionisten een enorm toegankelijk instrument. Spelenderwijs zul je het instrument leren ontdekken. Of je keus nu uitgaat naar een Tankdrum of een Handpan, beide instrumenten zullen je enorm veel ontspanning en plezier opleveren.  

De Handpan en de Tankdrum zijn uitermate geschikt om te gebruiken tijdens meditatie, yoga, muziektherapie en andere spirituele doeleinden. Velen ervaren het bespelen van deze instrumenten als zeer ontspannend: “alsof de tijd stilstaat en alle gedachten even verdwijnen”. Daarnaast komen de Handpan en de Tank Drum ook tot hun recht in samenspel met andere instrumenten, zoals de piano, viool of harp.

Het vereist vakmanschap om bij het maken van een Handpan of een Tankdrum  de tonen harmonieus te laten klinken. Al onze instrumenten zijn bij aankoop nieuw en zorgvuldig en professioneel gestemd. Wanneer langere tijd op de instrumenten gespeeld wordt, kan het echter weleens gebeuren dat ze licht ontstemd raken. In de meeste gevallen duurt dit enkele jaren, afhankelijk van de frequentie van spelen, kracht van de aanslag en de omgevingstemperatuur. Wij adviseren dan ook om niet in de volle zon te gaan spelen, maar een plekje in de schaduw op te zoeken. Mocht jouw instrument na veel speelplezier licht ontstemd raken, dan adviseren wij je om deze opnieuw te laten stemmen bij een deskundige Handpan of Tankdrum stemmer.

Soms is het erg onduidelijk wat nou precies het verschil is tussen een Tankdrum, Steel Tongue Drum, Happy Drum, etc. Al deze namen worden echter gebruikt voor hetzelfde instrument, en qua uitvoering is er dus niet direct een verschil. Er zijn geen specificaties waar een drum aan moet voldoen om voor een bepaalde naam in aanmerking te komen. Er is momenteel geen consensus over de naam van het instrument, en dit kan soms voor verwarring zorgen…

Een Tankdrum is zowel met de handen als met mallets (drumsticks) te bespelen. Bespeel de drum met je handen voor een zachtere / rustigere klank of met de bijgeleverde mallets (drumsticks) voor een heldere / luidere klank. Deze verschillende manieren om de Tankdrum te bespelen zorgen voor een grote variatie in speelervaring en klank. 

De naam Tankdrum kan soms voor verwarring zorgen. Oorspronkelijk (en in sommige gevallen nog steeds) werden Tankdrums gemaakt van oude gastanks. Door de bovenkant van de gastank af te snijden, is de ronde vorm van de drum al aanwezig. Het staal werd bewerkt, de noten werden gesneden en met een likje verf was het instrument af. 

Al snel werd voor ons duidelijk dat de optimale Tankdrum gemaakt dient te worden van een specifiek type staal en design. Zo gebruiken wij voor onze drums staal met een hoge koolstofwaarde en een ovaal design om een helderder geluid te produceren. Toch wordt voor dit instrument tot op de dag van vandaag nog vaak de term ‘Tankdrum’ gebruikt terwijl we kwalitatief al een stapje verder zijn en Steel Tongue Drum of Happy Drum misschien wel beter zou passen.

Mocht je op zoek zijn naar een Handpan of Tankdrum, maar is de uitvoering of stemming die je graag zou willen niet beschikbaar in onze webshop? Stuur dan een email naar contact@lidahdrums.nl. Wij kunnen je dan verder informeren wanneer wij het instrument weer beschikbaar hebben. Daarnaast kunnen wij gezamelijk op zoek gaan naar een instrument in een specifieke stemming en/of met een custom design.

Wij hopen je door middel van de geluidsfragmenten en videobeelden op de website een goede impressie te geven van de instrumenten die wij aanbieden. Toch begrijpen wij dat het ook wenselijk kan zijn om een instrument van dichtbij te zien en zelf te bespelen zodat je de Tankdrum of Handpan nog beter kunt ervaren. Mocht je graag een keer willen langskomen om de instrumenten te bespelen dan ben je van harte welkom. Stuur om een afspraak te maken een email naar contact@lidahdrums.nl

nl_NLDutch